İçeriğe geç

2019 BMW 3 SERİSİ (G20) İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN ÜÇ ŞEY

BMW’nin uçak motorundan sonra ürettiği en iyi şey: BMW 3 Serisi. Bugün tarihi bir hava meydanında, otomobilin altmışlardan bu yana süren evriminin yedinci durağını anlatıyorum. Doğrusu otomobil anlatmak nadiren bu kadar keyifli olur çünkü çok az otomobil yarım asrı devirmeyi ve 15 milyondan fazla sürücüye ulaşmayı başarmıştır.

Yeni BMW 3 Serisi (G20) ile tanışıklığımız 2018 kışında, girişinde cep telefonlarının toplandığı bir başka tarihi hava meydanında başlamıştı. Kamuflajlı prototipler ile sürüş yaptığımı ve o dönemlerde gelişim süreci henüz tamamlanmamış otomobilden çok etkilendiğimi hatırlıyorum. Bugünse Dravit Grey Metallic gövde renkli yol arkadaşım 330i ile Münih caddelerinde kamuflajsız sürüşler yapıyor ve otomobilden bir kez daha etkileniyorum.

Aşağıda G20 kodlu yedinci nesil BMW 3 Serisi’nin direksiyonuna geçmeden önce bilmeniz gereken üç başlığı paylaşıyorum;

1-Yeni BMW 3 Serisi’nin (G20) platformu BMW 7 Serisi (G11) ile aynıdır

Önce BMW 7 Serisi’nde, sonrasında ise G30 kodlu güncel 5 Serisi’nde kullanılan CLAR isimli platform G20 kodlu yeni BMW 3 Serisi’nin temelini oluşturuyor. F30 kodlu bir önceki nesle kıyasla 85mm uzayan ve 16mm genişleyen otomobilin aks aralığında ise 41mm’lik uzama söz konusu. Bu değişim hem arka koltuklardaki diz mesafesini hem de yol tutuş karakterindeki olgunluğu güçlendiriyor.

Yol tutuş demişken, yeni platformun beni en çok etkileyen yanından, gövde mukavemetindeki artıştan söz etmek istiyorum. Bir önceki nesle kıyasla %25 daha dirençli bir gövdeye sahip olan otomobilin ön yürüyenindeki bazı noktalarda direnç artışı %50’ye erişiyor. Buna bir de 55kg’ye varan hafiflemeyi ve her iki akstaki iz genişliği artışını eklediğinizde incelikli, olgun ve kendinden emin bir tutunma karakteri ortaya çıkıyor.  

2-Yeni BMW 3 Serisi (G20) ilk global grup testinde birinci olmuştur

Geleneksel sedan ve steyşınların SUV’lar tarafından giderek baskılandığı bir dönemde, BMW 3 Serisi gibi ikonik ürünlerin global pazarını muhafaza etmek kolay iş değil. Bir yanda Audi A4 ve Mercedes-Benz C-Serisi gibi geleneksel rakipler, diğer yanda ise sayıları her gün çoğalan SUV’lar…  

İngiliz menşeli Car dergisi Mayıs 2019 sayısında yeni BMW 3 Serisi’nin ilk global grup testini kapaktan yayımladı. Alfa Romeo Giulia, Mercedes-Benz C-Serisi, Audi A4, Lexus ES, Peugeot 508, BMW X2 ve Jaguar E-Pace’in donanım ve fiyat eşleştirmesiyle yer aldığı teste ‘BMW 3 Serisi Dünyaya Karşı’ ismi verildi ve BMW 3 Serisi testin kazananı oldu. Neden mi? Çünkü günün sonuna herkes eve BMW 3 Serisi ile gitmek ister.

3-Yeni BMW 3 Serisi (G20) bir sonraki E46 olabilir

Tasarımı, mühendislik kalitesi ve sürüş özellikleri ile birçok BMW sever için gelmiş geçmiş en özel 3 Serisi, E46 gövde kodlu dördüncü nesil 3 Serisi’dir. 2004 model 325Ci ile yaşadığım sahip olma deneyimine dayanarak E46’nın zamanının ötesinde bir bütünlüğe ve rafineliğe sahip olduğunu söyleyebilirim.

Bütünlük doğru kelime, doğru odak. Yeni BMW 3 Serisi’yle yaptığım sürüşlerde beni en çok etkileyen, otomobilin bütünlüğü oldu. Gücün torkla bütünlüğü, konforun sportiflikle bütünlüğü, teknolojinin gelenekler ile bütünlüğü, motorun şanzımanla bütünlüğü, otomobilin sürücüyle bütünlüğü… Sanki altınızdaki şey binlerce parçanın bir araya getirilmesiyle oluşmamış da gördüğünüz haliyle, yekpare doğmuş gibi.

Konu E46’dan açılmışken, yeni otomobilin ön farlarında yer alan ‘çıkıntı’nın doğrudan dördüncü nesle gönderme olduğunu ifade edeyim. Bu tasarım oyununun amacı ise BMW’nin geleneksel iki parçalı ön far grubunu hatırlatmaktır. Elbette, E46 referansının doğruluğunu zaman gösterecek…

SON

Dipnot: Okuduğunuz notlar bir süredir ajandamda yer alıyordu, kısaca paylaşmak istedim. Önümüzdeki dönemde BMW 3 Serisi’yle özel sürüşler yapmayı ve yine buradan paylaşmayı planlıyorum. Sevgiyle.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

INSTAGRAM

Fakat… Manuel şanzımanın geleneksel ve modası geçmeyen zevki, yalnızca sürüş yapmak için yolda olduğumuz nadir zamanları neşelendiriyor.
Spor otomobilinizi kaç pedallı tercih ederdiniz?
BMW’nin ülkemize özel hazırlayıp BMW Individual kataloğuna dahil ettiği Borusan Turkish Blue (P9E) renkli ve manuel şanzımanlı M4 ile bir süredir beraberim. Türkiye’deki üç pedallı tek örnek, sorusu olan? @bmwturkiye @bmwm @bomotorsport
Manuel şanzımanlı #BMW #M4 (ülkemizdeki tek örneği) ile yağmur altındaki kuzey ormanlarında… Doğrusu, sabah sürüşleri nadiren bu kadar iyi olur! Bir sonraki videoda otomobilin çok özel renginden söz edeceğim. @bmwm @bmwturkiye @bomotorsport
Yeni MINI Countryman’in üçüncü nesli Türkiye’de. #mini #countryman
BMW 5 Serisi’nin sekiz nesli bir arada. Favoriniz hangisi ve niçin?
Hızlıca E34 M5 Touring: BMW M’in ilk steyşını. Performance Estate’in öncüsü. 1992’de bu gövde tipinin en hızlısı. Ondan nadiri neredeyse yok (456 adetle BMW M1). Ve belki de en önemlisi, elde üretilen son BMW M otomobili. Seviyorum.
Rafine otomobil nedir? Kullandığınız en rafine otomobil hangisiydi?
Birçok açıdan, sonraki M5’in habercisi: BMW i5 M60. #bmw
“Satın almanın ve satmanın gerçekliği çoğu zaman göründüğü gibi olmayabilir. Dahası, satış danışmanı, satın almada ve satmada güçlü biçimde rol oynayan psikolojik ve duygusal faktörleri göz ardı etme eğilimi taşır. Satış yapmanın bu daha az elle tutulur yanlarını gözlemlemekte başarısız olursa, bir satış danışmanı, nedenini anlamaksızın satış kaybedebilir.” diyerek başlamıştım.
BMW i5 M60 xDrive‘ın becerilerinden bir tanesi. #bmw #i5
Otomobil.

Bu blogu takip etmek ve yeni gönderilerle ilgili bildirimleri e-postayla almak için e-posta adresinizi girin.