İçeriğe geç

BİLMEK İSTEYECEĞİNİZ HER ŞEY: 1992 BMW 318i

Maslak Atatürk Oto Sanayi’de dolaştığım bir gün, kenarda bekleyen ve tozlanmış bir E36 dikkatimi çekti. Aşağı sokaktan geri dönüp otomobilin önünden bir kez daha geçtim. Yine hoşuma gitti. İleride durup klasik BMW’lerimi emanet ettiğim ustamı aradım ve otomobili tanıyıp tanımadığını sordum.

“Eskiden bana gelirdi, çok para harcandı, kayıtlarına bakabilirsin, iyi otomobildir,” dedi.

Sonrasında E36’nın sahibine ulaştım ve otomobili görmek üzere aynı yeri yeniden ziyaret ettim.

1992 model, siyah renkli, 150.000 kilometrede bir 318i.

*

Bu alanı uzun süredir takip ediyorsanız daha önce iki kez E36 tecrübesi edindiğimi bilirsiniz.

1994 model bir 320i Coupe bunlardan ilkiydi ve şu an Borusan Otomotiv koleksiyonunda bulunuyor.

İkinci E36 deneyimimi ise 1993 model bir 320i sedan ile edinmiştim. Bu otomobili de çok sevgili bir arkadaşıma devrettim ki sokaklarda kaybolup gitmesin.

M50 motorlu, altı silindirli E36’lardan sonra neden dört silindirli bir E36 aldığım çok soruldu, evvela bunu madde madde yanıtlamak isterim.

Bu yaşlara gelmiş otomobillerde, özellikle BMW modellerinde, satın alma tercihine motorla başlamamak gerektiğine inanıyorum. Kondisyonu yüksek ve çok iyi korunmuş bir genç klasik, motor ve donanım özelliklerinden önce, her zaman tercihte önde olmalı diye düşünüyorum.

Mimarisi hasar görmemiş, modifikasyona maruz kalmamış ve LPG takılmamış bir otomobilin mekaniğini, yeterince harcama yaparak, orijinal parçalarla çok iyi duruma getirebilirsiniz. Bildiğiniz gibi, bir otomobilin yaşı ve tazelik hissiyatı lastik parçalarla ilgilidir. Bu yüzden daha önceki BMW klasiklerimde süspansiyonlar ve bushingler ilk değiştirdiğim parçalar olmuştu. Her kuruşuna değen bir yatırım. Fakat kimi otomobiller var ki ne kadar emek verilse de toparlanmıyor, canlanmıyor. Dolayısıyla ‘zaman ve nakit harcamaya değer bir otomobil mi?’ sorusu belirleyici oluyor ki 318i tercihimin bir diğer nedeni buydu. Ayrıca satın alamadan önce hasar kaydı sorgulaması yaptığımda otomobilin üç adet kaydı olduğunu gördüm. Bunlardan en yüksek tutarlı olanı bir önden çarpma ki farların ve böbrek ızgaralarının yeni olmasının nedeni de bu. (Sonraki sahibe not: Benim kadar takıntılı iseniz böbrek ızgaralarını ilk seriye çevirmeniz usule uygun olur çünkü otomobilde makyajlı E36 böbrekleri mevcut.)

Zaman ve nakitle toparlanması imkânsız değilse de son derece zor bir alan: İç mekân. Bildiğiniz gibi E36’ların kronik sorunları arasında tavanda, sütunlarda, kapı içlerinde sarkma, torpido gözünün gevşemesi ve güneşte kalan örneklerde arka cam altındaki kısmın morarması gibi şeyler vardır. Siyah otomobilde hiçbirini görmedim. İçeride görebildiğim her şey göz alıcı bir kondisyonda idi. Satın aldıktan sonra koltuklara ve taban halısına derin temizlik dışında kabinin hiçbir ihtiyacı olmadı. İçerisi şu an çok güzel kokuyor ve yepyeni görünüyor.

Dört silindirli E36 tercihimin son nedeni ise bu otomobillerin ön kısmının kayda değer şekilde hafif olması. Daha önce Almanya’da kullandığım E36 316i Coupe’nin ön bölümündeki hafiflik ve canlılık duygusu hoşuma gitmişti. Altı silindirden daha iyi ya da kötü mukayesesi yapmıyorum ki yanlış olur. Sadece farklı ve denemek istediğim bir lezzetti. Ayrıca arkadan tahrikli otomobile alışmak isteyenler için son derece iyi bir öğretici olacaktır 318i.

*

Biraz da siyah otomobilin durumundan söz edeyim.

Bu da dahil olmak üzere daha önce satın aldığım hiçbir otomobile ekspertiz yaptırmadım. Bu yaştaki otomobiller için, mimariyi incelemeyi ve kısa bir sürüşe çıkmayı daha aydınlatıcı buluyorum. Ayrıca İngilizlerin bir sözünü çok severim: Otomobilden önce satan kişiyi incele. Siyah otomobilin boyalı yüzeyleri olduğunu biliyorum ve tavan bunlardan birisi değil. Gövdesinde ciddi bir darbe, bir kaza izi söz konusu değil. Bu konu sizin için önemliyse elbette dilediğiniz yerde ekspertiz yaptırabilirsiniz.

Otomobil şu an 156.xxx kilometrede. Bu veri daha önceki servis ve muayene kayıtlarından ve en önemlisi iç mekândan doğrulanabilir. Dolayısıyla son derece düşük kilometreli bir örnekten bahsediyoruz.

Muayenesi bu ay içinde yenilenmiş olacak. Bu hafta mekanik kontroller ve hazırlık için servise bırakacağım. Ayrıca yenilemek istediğim birkaç parçası var. Otomobil yaklaşık bir hafta serviste kalacağı için, görmek isterseniz 15 Aralık sonrasına plan yapabilirsiniz. Zaten şimdi çıksanız bizim ofise ancak on güne varırsınız.

Otomobilde 16 inç ölçülü Styling 30 jantlar ve Michelin marka yeni lastikler mevcut.

Otomobilin benden iki önceki sahibiyle, geçtiğimiz ay İstanbul Park’ta tanıştık. Kendisi gövdedeki bütün pas başlangıçlarının o dönem onarıldığını söyledi. Ayrıca otomobilin tabanına ve kapı içlerine ses yalıtımı yaptırmış. Dolayısıyla uzun yıllar kaporta işi olmayacaktır. Hatırlarsanız önceki beyaz otomobile aynı işlemi ben yaptırmıştım.

Otomobilin benden önceki sahibi bagaja Alpine marka bir subwoofer taktırmış. Entegre amplifikatörü olduğunu biliyorum. Ses sisteminin merkez ünitesi ise elbette orijinal ki çok takıntılı olduğum bir konudur. Subwoofer’ı estetik olarak rahatsız edici bulmadığım için söktürmedim ve otomobille birlikte teslim edeceğim.

Sunroof’suz bir örnek. Komplikasyonu azalttığı, tavandaki ağırlığı düşürdüğü ve çok hassas bir yerin paslanma eğilimini neredeyse sıfıra indirdiği için benim için tercih sebebi.

Siyah otomobilin sürüşü son derece pürüzsüz (yalıtım ve Michelin’ler) ve rafine. Mekanik anlamda beni rahatsız eden bir durum söz konusu değil. 32’sine basmaya hazırlanan bir makine olduğunu hissetmeniz zor. Akıp gidiyor.

Özetle iç mekân kondisyonu, mekanik tazeliği, rafineliği ve çok düşük kilometreli oluşuyla tercih edilebilecek bir klasik. Asgari sevgi ve bakımla daha uzun yıllar hizmet edecektir.

*

Peki fiyatı nedir?

Otomobili 1 Ocak 2024’te devretmek üzere satıyorum.

Fiyatı 650.000TL ’dir.

Otomobili Borusan Otomotiv Avcılar ofisinde (15 Aralık sonrasında) görebilirsiniz. Randevu ve sorularınız için Ali Serdar Bey’le iletişime geçebilirsiniz: 05062821105

Önemli bir not : Instagram mesaj kutum dün paylaştığım videodan sonra, o alanı takip edemeyeceğim kadar hareketlendi. Lütfen kusura bakmayın, tek tek dönüş yapmam imkansız. Bu yazının cevaplamadığı bir sorunuz varsa Ali Serdar Bey’den destek almanızı rica edeceğim.

Önemli bir başka not: Instagram’daki reel’lar bölümünde biraz aşağılara inerseniz otomobili detaylıca görebileceğiniz bir video mevcut. İlk aldığımda çekmiştim. Görsel ihtiyaçları karşılayacaktır.

Ve en önemli not: Neden satıyorum? Çünkü klasik otomobilcilik bir yolculuk ve yeni seneye bir başka örnekle girmek istiyorum.

Sevgiler,

İsmail

1 replies »

  1. Bu Makale ile kendimi Otomobil konusunda akladım; Şöyle ki, bir sevgiyi, tutkuyu, onunla ilgilenmeyen ya da ticari gören birilerine anlatmak ne kadar vasat bir şey ise, işin ehlinden okuyarak değerlendirmek o kadar keyif imiş…:)) bu kadar 🤷🏻‍♂️ Teşekkürler Sn. Terzi 😊

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

INSTAGRAM

Fakat… Manuel şanzımanın geleneksel ve modası geçmeyen zevki, yalnızca sürüş yapmak için yolda olduğumuz nadir zamanları neşelendiriyor.
Spor otomobilinizi kaç pedallı tercih ederdiniz?
BMW’nin ülkemize özel hazırlayıp BMW Individual kataloğuna dahil ettiği Borusan Turkish Blue (P9E) renkli ve manuel şanzımanlı M4 ile bir süredir beraberim. Türkiye’deki üç pedallı tek örnek, sorusu olan? @bmwturkiye @bmwm @bomotorsport
Manuel şanzımanlı #BMW #M4 (ülkemizdeki tek örneği) ile yağmur altındaki kuzey ormanlarında… Doğrusu, sabah sürüşleri nadiren bu kadar iyi olur! Bir sonraki videoda otomobilin çok özel renginden söz edeceğim. @bmwm @bmwturkiye @bomotorsport
Yeni MINI Countryman’in üçüncü nesli Türkiye’de. #mini #countryman
BMW 5 Serisi’nin sekiz nesli bir arada. Favoriniz hangisi ve niçin?
Hızlıca E34 M5 Touring: BMW M’in ilk steyşını. Performance Estate’in öncüsü. 1992’de bu gövde tipinin en hızlısı. Ondan nadiri neredeyse yok (456 adetle BMW M1). Ve belki de en önemlisi, elde üretilen son BMW M otomobili. Seviyorum.
Rafine otomobil nedir? Kullandığınız en rafine otomobil hangisiydi?
Birçok açıdan, sonraki M5’in habercisi: BMW i5 M60. #bmw
“Satın almanın ve satmanın gerçekliği çoğu zaman göründüğü gibi olmayabilir. Dahası, satış danışmanı, satın almada ve satmada güçlü biçimde rol oynayan psikolojik ve duygusal faktörleri göz ardı etme eğilimi taşır. Satış yapmanın bu daha az elle tutulur yanlarını gözlemlemekte başarısız olursa, bir satış danışmanı, nedenini anlamaksızın satış kaybedebilir.” diyerek başlamıştım.
BMW i5 M60 xDrive‘ın becerilerinden bir tanesi. #bmw #i5
Otomobil.

Bu blogu takip etmek ve yeni gönderilerle ilgili bildirimleri e-postayla almak için e-posta adresinizi girin.