İçeriğe geç

AUTO SHOW GÜNLÜKLERİ – ONUK

Auto Show Günlükleri‘nin son yazısı… En kıymetlisini sona sakladım;

Fuarın ilk günü salonları peşi sıra ziyaret ederken yolum 11. salona düştü. Bu bölüm otomobil üreticileri için değil; sektörle bağlantısı olan diğer firmalar için ayrılmıştı. Model otomobiller, klasikler, karavanlar… Çok sesli koro gibiydi 11. salon. En iyiyi sona saklama huyumu burada da gösterip hızlı bir turun ardından Onuk standını ziyaret ettim. Bu ismi daha evvel duymayanlar için birkaç cümle kurayım: Bu memlekette hayallerinin peşinden tutkuyla koşan ve ‘Türk Malı Spor Otomobil’ üretmek için çalışan bir ekip var. Dikkat edin ‘hayalperest’ değil; ‘hayallerini kovalayan’…

S56 modelinin iki farklı versiyonunu ve Sazan LM (LM: Le Mans) prototipini inceledikten sonra 10 stand ziyaret etmenin yorgunluğuyla not almaya üşendim ve telefonumun ses kayıt programı çalışırken Onuk Cars Genel Müdürü Ahmet Bey’le minik bir sohbetimiz oldu. Muhatabımın derin otomobil kültürünü ve otomobil sevgisini gördükten sonra Onuk projesine olan inancımın daha da arttığını söylemeliyim. İşte o konuşmanın detayları;

Otomobillerinizi konuşalım biraz. Hangi aksamlar hazır, hangileri sizin ürününüz? Ağırlıkları ne civarda?

Burada gördüğünüz otomobillerin şasi-gövde tasarımı, yay-amortisör hariç tüm süspansiyon geometrisi tamamen bize ait. Her detayıyla sıfırdan otomobil üretiyoruz. Motoru ise Bursa Renault fabrikasından satın alıyoruz. 

Ortadan motorlu bir geometri kullanıyoruz ve toplam ağırlık 850 kg civarında.

Üretime ne zaman başlıyorsunuz? Ön sipariş alıyor musunuz? Öngördüğünüz bir fiyat aralığı var mı? 

Araçlarımızı Tip Onayı’na hazırlıyoruz; zorlu bir süreç olacak. Bu yüzden Türkiye için ön sipariş almadık fakat S56’nın boksör motorlu versiyonundan gelecek yıl Amerika’ya 50 adet gönderiyoruz.

Onay süreci planladığımız gibi ilerlerse önümüzdeki sene yıllık 50 araç hedefiyle üretime başlayacağız. Fiyat ise 70-80 bin TL civarında olacak.

Devlet desteği alıyor musunuz? Tip onayı sürecinde dünya devleriyle aynı kefeye mi konuluyorsunuz yoksa İngiltere’deki gibi ‘Low Volume Producer’ lisansına benzer bir uygulama mı var?

Devletten şu an için manevi destek alıyoruz; sağolsunlar bizlere moral veriyorlar. Malesef bizim araçlarımız büyük firmaların ürünleriyle aynı muameleyi görüyor ve bu durum maliyetimizi oldukça artırıyor. 

Porsche 356’dan ilham alınarak tasarlanan S56 modelini, yukarıda da okuduğunuz gibi gelecek yıl yollara çıkarmayı hedefleyen firma kocaman bir alkıştan fazlasını hak ediyor. Sürprizi bozmak istemem, bekleyin 🙂

Başta da dediğim gibi, Auto Show Günlükleri serisini bu yazıyla noktalıyorum. Diğer yazıları okumak isterseniz sizi şöyle alalım.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

INSTAGRAM

Fakat… Manuel şanzımanın geleneksel ve modası geçmeyen zevki, yalnızca sürüş yapmak için yolda olduğumuz nadir zamanları neşelendiriyor.
Spor otomobilinizi kaç pedallı tercih ederdiniz?
BMW’nin ülkemize özel hazırlayıp BMW Individual kataloğuna dahil ettiği Borusan Turkish Blue (P9E) renkli ve manuel şanzımanlı M4 ile bir süredir beraberim. Türkiye’deki üç pedallı tek örnek, sorusu olan? @bmwturkiye @bmwm @bomotorsport
Manuel şanzımanlı #BMW #M4 (ülkemizdeki tek örneği) ile yağmur altındaki kuzey ormanlarında… Doğrusu, sabah sürüşleri nadiren bu kadar iyi olur! Bir sonraki videoda otomobilin çok özel renginden söz edeceğim. @bmwm @bmwturkiye @bomotorsport
Yeni MINI Countryman’in üçüncü nesli Türkiye’de. #mini #countryman
BMW 5 Serisi’nin sekiz nesli bir arada. Favoriniz hangisi ve niçin?
Hızlıca E34 M5 Touring: BMW M’in ilk steyşını. Performance Estate’in öncüsü. 1992’de bu gövde tipinin en hızlısı. Ondan nadiri neredeyse yok (456 adetle BMW M1). Ve belki de en önemlisi, elde üretilen son BMW M otomobili. Seviyorum.
Rafine otomobil nedir? Kullandığınız en rafine otomobil hangisiydi?
Birçok açıdan, sonraki M5’in habercisi: BMW i5 M60. #bmw
“Satın almanın ve satmanın gerçekliği çoğu zaman göründüğü gibi olmayabilir. Dahası, satış danışmanı, satın almada ve satmada güçlü biçimde rol oynayan psikolojik ve duygusal faktörleri göz ardı etme eğilimi taşır. Satış yapmanın bu daha az elle tutulur yanlarını gözlemlemekte başarısız olursa, bir satış danışmanı, nedenini anlamaksızın satış kaybedebilir.” diyerek başlamıştım.
BMW i5 M60 xDrive‘ın becerilerinden bir tanesi. #bmw #i5
Otomobil.

Bu blogu takip etmek ve yeni gönderilerle ilgili bildirimleri e-postayla almak için e-posta adresinizi girin.