208’i uzun zamandır merakla bekliyordum çünkü Peugeot, bu otomobilden bahsederken öyle çok 205 dedi ki istemeyerek heyecanlandım. 208’in büyük bir değişimin ürünü olduğu, firmayı eski, parlak 205 günlerine döndüreceği söylendi. Yüksek beklentiler ve merakla otomobili kullandım ve söylenenlerden ne kadarının gerçeğe dönüştüğünü anlatmak için burdayım.
EN BÜYÜK GERÇEK: TASARIM
Zannımca çok fazla söze gerek yok. B segmenti mahallesindeki otomobillerin yüzlerine çok alıştık ve mahalleye yeni taşınan 208’in taze tasarımı oldukça beğeni toplayacaktır. Test aracım, üç farklı donanımın ortası olan Active paket bir otomobildi. Yeri gelmişken, baz donanımın ismi Access; galerici tabiriyle “en full” olanı ise Allure. Orta donanımdan itibaren sunulan krom ön ızgara, led gündüz farları ve arka spoyler, 208’in daha da güzelleşmesini sağlıyor. Özellikle tavan spoylerini çok beğendim zira arka kısımda esen SR1 esintisine katkıda bulunmuş.
İşin “dış güzellik” kısmı böyle. “Mühim olan iç güzellik” diyorsanız, onu da anlatayım. 208, selefi 207 platformu üzerine geliştirilmiş bir otomobil. İki otomobilin aks aralığı da aynı fakat 208 önde 60mm, arkada 10 mm daha kısa. İşler tam bu noktada güzelleşiyor; minik gövdesine rağmen, küçülen motorları ve yeniden tasarlanan ön koltukları sayesinde 208’in içi 207’den daha geniş. 1.90’lık ya da 120 kiloluk arkadaşlarınız yoksa, otomobilde beş yetişkin için yeterli alan var.
208 sadece hacimsel olarak değil, kütlesel olarak da küçüldü. Aynı motoru taşıyan bir 207’den 100 kg zayıf olmasını, Peugeot’nun kullandığı hafif ve dayanıklı malzemelere borçlu. 1.2 litrelik giriş modelinin ağırlığı 975 kilogramken, test aracım 1 tondan biraz fazla çekiyor. 207’ye göre büyük bir devrim söz konusu; öyle ki bu otomobillerin aynı firmadan çıktığından şüphe edebilirsiniz.
PARILTILI İÇ MEKAN
İç mekanda dikkatimi en çok minik direksiyon simidi çekti. 208’de kaç kilometre hızla gittiğinizi direksiyon göbeği ve simidin üst kısmı arasından değil de; direksiyon simidinin üst kısmından görebiliyorsunuz. Başta, gözleri yoldan daha az ayırmak adına düşünülmüş iyi bir fikir gibi gelse de bu tasarımla ilgili iki soru var;
1: Boyu kısa olanlar ne yapsın?
2: Alçak oturmayı sevenler ne yapsın?
İki sorunun cevabı aynı: Direksiyona kucak dansı yapsınlar.
Koltuğumu en alt konuma aldığımda, direksiyon simidi kadranın ortasında denk geliyordu. Hadi ben koltuğumu yükseltirim de, üstte de dediğim gibi kısa boylu insanlar ne yapsın?
208’in getirdiği bir başka yenilik de SMEG isimli dokunmatik multimedya sistemi. Yalnızca Allure paketinde standart olan bu sistem, test aracımın opsiyonlarından biriydi. İç mekanın kalite hissini yükseltmesine ve çok şık olmasına diyecek bir şey yok fakat kullanımı oldukça zor. Hele ki bizim memleketin yollarında sallana sallana giderken kendinizi tüm dokunmatik tuşlara aynı anda basarken bulabilirsiniz. Sistemin daha kullanışlı bir yazılıma ihtiyacı var.
İç mekanla ilgili kötü haberler bitti. İyi haberler de var;
Koltukları çok güzel; hem rahat hem de iniş binişlerde en çok temas ettiğimiz ve ilk yıpranan kısım olan koltuk köşelerinde daha dayanıklı bir malzeme kullanılmış; hoş ve güzel bir detay.
Ön konsolda ve kapı içlerinde kullanılan ‘piano black’ kaplamalar kalite hissini artırıyor; çok beğendim.
A sütunu, virajlarda görüşü engellemiyor; önemli bir detay.
285 litrelik bagaj hacmi, minik bir hatch için son derece tatmin edici; beğendim.
MOTOR SEÇENEKLERİ
208 Türkiye’de 3 benzinli ve 3 dizel motorla satılıyor.
Benzinliler: 1.2 VTi 82 beygir, 1.6 VTi 120 beygir (Otomatik), 1.6 THP 156 beygir
Dizeller: 1.4 HDi 68 beygir, 1.4 e-HDi 68 beygir (Auto 5R şanzıman), 1.6 e-HDi 92 beygir (Auto 6R şanzıman)
Test aracım 1.4 e-HDi motorla yürüyor ve gerçek dünyadaki şehir içinde 4-5 litre arasında yakıt tüketim değerleri veriyordu. Cidden çok çok iyi tüketim. Fiyatlarsa 30 binden 50 bine kadar uzanıyor; zahmet olmazsa Peugeot Türkiye‘den bakıverin.
VADEDİLENDEN UZAK SÜRÜŞ
208’le yola çıktım ve daha ilk virajda şu cümle çıktı ağzımdan: “Fiesta kadar dinamik değil!”. Evet; 208, Fiesta’nın çirkef yol tutuşu ve dinamizminden uzakta. Ayrıca elektrik destekli ve hıza duyarlı direksiyon şehir içi manevralarında çok kullanışlı olsa da virajlarda hissiz kalıyor. Tıpkı benim Logitech Momo oyun konsolum gibi… Hem boyutu hem de hissettirdiği aynı: Çevir ve dönsün; dönerse senindir dönmezse ‘restart’larız.
Auto 5R isimli şanzımanı direksiyondan kontrol edebiliyorsunuz ama ilk vites değişiminden sonra hevesiniz kaçıyor zira 208’in 1 vites aralığında, çift kavramalı bir şanzıman rahatlıkla 3 vites değiştirir. Muhteşem tüketim değerleri sunan 1.4 dizelimizin performansı ise ancak şehir içi hızları dahilinde yeterli; fazlasını beklememek ve kesinlikle manuel şanzıman tercih etmek gerek.
208’in sürüşü şehir içinde, ulaşım amaçlı yolculuklarda problem yaratmıyor fakat otomobilde, parlak 205 günlerinin vazgeçilmezi olan eğlence faktörünü bulamadım. Daha iyi süspansiyon ayarları, daha hisli direksiyon ve kesinlikle çift kavramalı şanzımana ihtiyacı var. O vakit Fiesta karşısında daha dirayetli olacaktır diye inanıyorum.
KARAR
Peugeot için büyük, birbirinden çirkef otomobillerin yarıştığı B segmenti liderliği için yetersiz bir adım… Tasarımsal ve teknik açıdan gayet iyi bir otomobil fakat sürüşü ve iç mekandaki ergonomi problemleri hayal kırıklığı yaratıyor.
Bugün ben de 208’in test sürüşünü yaptım. Dediğin gibi, vites geçişleri bütün keyfi bozuyor. Manual vites kullansam performans konusunda nasıl hissederdim acaba diye düşünmedim değil. Bir de direksiyonun yanı sıra gaz pedalı da çok hassas değildi bence. İç dizaynı hoş olsa da sürüş zevki düşük.
Gaz pedalı eski Hyundai’lar gibiydi evet. GTI’ı bekliyorum artık.