İçeriğe geç

BENİM BEBEĞİM: FORD KA

Blogumda son iki buçuk yılda altmışı aşkın otomobille ilgili değerlendirmelerimi paylaştım ancak kendi otomobilimle ilgili bir şeyler yazmak bugüne kısmet oldu.

Ben bir Ford Ka kullanıyorum. Ka’yı çok seviyorum. Bu otomobille ilgili anlatacak, paylaşacak öyle çok şeyim var ki tümünü bir yazıya sığdırmak mümkün değil. Dolayısıyla bu yazıda Ford Ka’nın benim için en önemi karakteristik özelliğinden, sürüş keyfinden söz edeceğim.

***

Benim gibi, bol virajlı dağ yollarında sürüş yapmaktan keyif alıyorsanız, Ka’dan da keyif alırsınız. Hepi topu 890 kg olan bu otomobil, birçok üreticinin pazarlama çalışmalarına konu olan ‘go-kart hissiyatı’nı hakkıyla sunar. Kafadan tutunmayı hiç bırakmayan, limitlere yaklaştığınızda ise arkasını usul usul yanınıza yaklaştıran ve yolla mücadele etmeye, boğuşmaya bayılan bir otomobildir Ford Ka.

Bazılarınız abarttığımı düşünebilir. Neticede 60 bg gücünde ilkel (dolayısıyla dayanıklı) bir motorla yürüyen ve 0-100 hızlanması dakikalarla ifade edilen bir şehir otomobili, yolla ne kadar mücadele edebilir ki?

Cevap vermeden önce, kendi otomobilimle ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum. Kullandığım Ka bütünüyle orijinal. Yani üzerinde performans artırıcı herhangi bir eklenti mevcut değil; sadece onu kendi sürüş zevkim doğrultusunda kişisel ayarlarla kullanıyorum.

Nedir bu kişisel ayarlar?

Önlerde fabrikanın önerdiği ölçülerde yumuşak hamurlu Continental lastikler ve bu lastiklerde fabrikanın önerdiği değerde hava basıncı.

Arkadaki tam boy stepneyi çıkardım. Böylelikle yaklaşık 10 kg ağırlık tasarrufunun yanında, ağırlık merkezinin biraz öne kaymasını sağladım. Bunun yanında arkalarda oldukça sert hamurlu Pirelli lastikler kullanıyorum ve lastik basıncını fabrikanın önerdiği değerden biraz daha yüksek tutuyorum.

Süspansiyonlar ve frenler ise orijinal; bakımlarını aksatmıyorum.

Kağıt üzerinde küçük gibi görünen bu ayarlar gerçek dünyada önemli farklılıklar yaratıyor. Otomobil virajlarda ön aksını yere raptiye gibi yapıştırırken, arka aks ise provokasyona ihtiyaç duymaksızın kopma (arka tarafı gereğinden fazla zorlarsanız anında spin atarsınız ki Ka bu yönüyle otomobili dinleyerek, ölçülü girdilerle sürüş yapmayı öğrenmenizi sağlar) eğilimi gösteriyor. Tehlikeli hızlara ulaşmak zorunda kalmadan ve kontra vermeye gerek duymadan, birçok virajda orijinal İtalyan İşi’ndeki sahneleri andıran biçimde sürüş yapıyorum.

***

Konumuz sürüş keyfi olduğundan, bir anımı paylaşayım;

Geçen yıl Türkiye’nin en özel ve en keyifli yolu olduğunu düşündüğüm Akdeniz sahil rotasının bir bölümünü bebeğimle geçme fırsatım oldu ve hayatımın en güzel sürüşlerinden birisini yaptım. Her virajda heel&toe, her virajda tutunmayı bırakan arka aks ve her virajda keyif çığlıkları… İki defa spin attığımı ise gurur duymadan eklemek zorundayım.

Yolun ‘hardcore’ olarak tanımlayabileceğim 50-60 kilometrelik bir bölümünü tam anlamıyla limitlerde geçtim ve durduğumda otomobilden garip endüstriyel kokular yayılıyordu. Ayrıca seni unutmadım 320d sürücüsü! Umarım 15 yaşında bir Ka’nın gerisinde kalmanın şokunu atlatmışsındır.

***

Habire arka aksın tutunmayı bırakmasından ve keyiften söz ediyorum ancak bu durum bir otomobili keyifli yapmak için tek başına yeterli olmaz.

Sürücüye zeminle alakalı geri bildirimler sağlayan etkileşimli bir direksiyonun yokluğunda sürüş keyfinden söz edilemez. Ka’nın direksiyonunda spor otomobil direktliği ve keskinliği yoksa da hidrolik destekli bu sistem avuç içlerinize yoldaki her bir detayı aktarır. Bir bozuk paranın üzerinden geçtiğinizde, yazının turanın hangi tarafta olduğunu hissettiren bir direksiyondan söz ediyoruz…

***

Yavaş bir otomobildir Ford Ka. Hakikaten yürümeyi bilmez. Fakat bu sayede ayağınızı zemine sabitler, tüm dikkatini yola verir ve sürekli olarak kırmızı çizgide gezinirsiniz. Kırmızı çizgi demişken, Ka’larda devir saati olmadığı için aracın sesini dinleyerek hayali devir saatinizi çalıştırabiliyor olmalısınız.

Anlayacağınız, motordaki oldukça kısıtlı performansın %100’ünü sömürmenin keyfini çıkarırsınız Ka’yla gazlarken. Hani İngiliz otomotiv yazarı klişesidir: Hızlı otomobille yavaş gitmektense, yavaş otomobille hızlı gitmek yeğdir.

***

Okuduğunuz üzere, bu yazıda her şey toz pembeydi zira konu sürüş keyfi ise zamanının ve sınıfının ötesinde bir otomobildir Ford Ka. Ne var ki, ilerleyen dönemde bu miniğin can sıkıcı detaylarına da değineceğim.

Görüşmek üzere.

Fotoğraflar: Sedat Öztürk

28 replies »

  1. Çok merak ediyorum yeni twingo geldiğinde nasıl bir tepki vereceksin. Bu arada ka ile karşılaştırmalı bir test de yaparsın heralde.(Sakın Citigo’ yu karıştırma işin içine)

  2. zamanında 1.7 flash’ tan aldığım sürüş zevkini, şimdi 159’dan alamıyorum… bunun yaşla bir ilgisi olmalı.. fakat senin ka dediğin o ters çevrilmiş vok, benim gözümde 131’in çeyreği bile olamaz. neyse yaz bakalım okuycaz artık…

    • Bence 159’un Flash kadar keyifli olmaması çok normal. Yaşınızdan ziyade otomotiv dünyasının ulaştığı noktayla ilgili bir durum…

      Ka kullandınız mı daha evvel?

  3. güzel yazı tebrikler, çook akıcı ve etkileyici bir anlatım kullanmışsınız.
    devamını da bekliyoruz.

  4. Citigo isin icine karismali bence! Bununla da kiyaslamayacaksan hangi aracla kiyaslayacaksin 🙂

    Bununla birlikte street k ve daihatsu copen arasinda kalan bir adam olarak yardımlarını da esirgememeni diliyorum!

    • Citigo karışmasın diyen takipçim daha önce yaptığım Citigo vs Ka drag yarışında Ka’nın yenilmiş olmasını vurgulayarak o yorumu yapmış 🙂 Yoksa elbette karışmalı 🙂 Copen vs Ka karşılaştırmasında ise ikinci otomobilin daha derin bir mühendislik barındırdığını söyleyebilirim.

  5. Ford Ka’ya yıllardır uzaktan hayranlık duyan bir bayan olarak sadece dış görüntüsünden etkilendiğimi belirtmeliyim. Sürüş deneyimi kazanmama rağmen park etmek konusunda zorlandığım için ufak ayrıca az yakan, yolda bırakmayacak ve ekonomik bir araç arayışındayım. “Ka alma elinde kalır satamazsın, artık üretimden kalktı parça bulmakta zorlanırsın, pahalıya patlar” gibi olumsuz yorumlar alıyorum. Bu konuda gerçekleri Ka kullanıcısından almak en doğrusu olacağı için doğru cevaplarınızı bekliyorum 🙂

    • Sadece Ka için değil, ender bulunan bir klasik kullanmıyorsanız, artık hiçbir otomobilin yedek parça problemi kalmadı diye düşünüyorum. Temiz ve orijinal bir örnek bulabilirseniz keyifle kullanacağınızı düşünüyorum.

      • İçimi rahatlatan hızlı dönüşünüz ve ilginiz için çok teşekkür ederim.

      • Ben acemi bir sürücüyüm ilk aracı ka diye düşünüyorum. Ama? Ne,yapsam arabadan da hic anlamam

  6. Üstad nihayet KA’ma kavuştum, içi biraz yıpranmış ama motor ve yürüyen aksamda bi sıkıntı yok. İnşallah dediğiniz gibi başımı ağrıtmaz. Arabanın içi göründüğünden çok daha ferahmış bu arada. Daha birbirimizi yeni tanımaya başladık:) ama pedallar heel&toe için birbirine çok yakın geldi. Ve son olarak bu yazıyı paylaşıp beni Ford KA sahibi yaptığınız için çok teşekkür ederim.

  7. İsmail bey ehliyetmi yeni alacağım. İlk aracımın Ka olmasını planlıyorum. Tavsiye eder misiniz ? Bakımlarında onarımlarında bütçeyi darmadağın eder mi ? Ne dersiniz.

  8. boyum 1.90 bu araca hayranligim var . sorun yasar miyim
    eger ford ka da sorun yasarsam twingo daha buyuk diyorlar sizce?

  9. dostum sende takıntı var 3.20d geride kalmış falan 188hp 60 hpnin arkasında kalmış ki bahsi geçen araç bmw, bence kada artık kurtul senin pisikolojini ele geçirmiş

  10. merhaba ismail bey.bende bu arabadan almak istiyorum fakat sürekli motoru hararet yapan bir araç oldugunu söylüyorlar.sizin görüşünüz nedir bu konuda.bu sırun sebebiyle eşim ford ka almak istemiyorum.bilgilendirirseniz sevinirim

  11. FORD KA sahibi olmak isteyen birisiyim ve bu yazıdan sonra beni biraz daha etkiledi FORD KA. Bulabileceğim temiz bir FORD KA var mıdır acaba üstad 🙂

  12. hocam ka nın olumsuz yönlerini yazacaktın ya yazmadınız yada ben bulamadım.merakla bekliyorum yazınızı şimdiden teşekkürler..

  13. 2000 model Ford Fiesta aracım var,
    Ford KA, Fiesta, Puma bu araçların şaseleri ve alt yapıları aynıdır, Fiesta ile Puma iç mekana kadar aynı araçlardır ve 3 araçta müthiş zevklidir. Performanslı kullanım da, boş virajlı yollara oversteer yapmadan girmezler Fiesta 75 hp 16V ve 920kg.. sürüşleri çok saf çok temiz ve çok zevkli.

  14. Bende Bugün Kayseriden 11 Bine 98 model ve 98 binde bir ka aldım. Gerçekten harika bir araç, yapacağınız en ufak bir masraf bile helali hoş olsun, arabayı alacaklar için söylüyorum yürüyeni iyi olsun, içini bir şekilde yaptırırsınız halı, tavan ve koltuk kılıfı çok tutmaz ayrıca spoiler çok yakışıyor. Alt tamponlar orjinalden siyah ise benimki gibi boyatın derim daha güzel duruyor. Bu arada bir de twingo ve saxo ile kıyaslamalar oluyor sürekli, benim rengim ka. Yani tamamen zevk meselesi ve ford da iyi bir marka. Mutlu günler.

  15. Selamlar ben bi fort ka hastasiyim dis gorunumune ama bi sorun var acrmi surucu oldugum icin beni zorlamiycak bi araba bakiyorum 10.000 kadar olursa sevinktim yorumlarinizi bekliyorum…

    • 10 bine bulamassın bulursunda mort unu bulursun dün aldım 13. bine kredi çektim borcla borc olmadan hi bişey aamıosunuz zaten sigorta fiyatı ilk aracım olduğu için biraz pahalı cıkacak 1200 fiyat verende oldu 2000 diyen de beklemediyim zorunlu tafik sigortası için arac güzelse alın derim kullanımı rahat tatlı bi araba camlar acıkken kendimi dışarda hissettiriıo

  16. Merhaba, ben uzun zamandır araba almak istiyorum ilk baktıklarımdan birisi ford ka. Fakat az yaksın istiyorum yakıta çok fazla para vermek istemiyorum. Yakıt durumu nasıl ?

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

INSTAGRAM

Fakat… Manuel şanzımanın geleneksel ve modası geçmeyen zevki, yalnızca sürüş yapmak için yolda olduğumuz nadir zamanları neşelendiriyor.
Spor otomobilinizi kaç pedallı tercih ederdiniz?
BMW’nin ülkemize özel hazırlayıp BMW Individual kataloğuna dahil ettiği Borusan Turkish Blue (P9E) renkli ve manuel şanzımanlı M4 ile bir süredir beraberim. Türkiye’deki üç pedallı tek örnek, sorusu olan? @bmwturkiye @bmwm @bomotorsport
Manuel şanzımanlı #BMW #M4 (ülkemizdeki tek örneği) ile yağmur altındaki kuzey ormanlarında… Doğrusu, sabah sürüşleri nadiren bu kadar iyi olur! Bir sonraki videoda otomobilin çok özel renginden söz edeceğim. @bmwm @bmwturkiye @bomotorsport
Yeni MINI Countryman’in üçüncü nesli Türkiye’de. #mini #countryman
BMW 5 Serisi’nin sekiz nesli bir arada. Favoriniz hangisi ve niçin?
Hızlıca E34 M5 Touring: BMW M’in ilk steyşını. Performance Estate’in öncüsü. 1992’de bu gövde tipinin en hızlısı. Ondan nadiri neredeyse yok (456 adetle BMW M1). Ve belki de en önemlisi, elde üretilen son BMW M otomobili. Seviyorum.
Rafine otomobil nedir? Kullandığınız en rafine otomobil hangisiydi?
Birçok açıdan, sonraki M5’in habercisi: BMW i5 M60. #bmw
“Satın almanın ve satmanın gerçekliği çoğu zaman göründüğü gibi olmayabilir. Dahası, satış danışmanı, satın almada ve satmada güçlü biçimde rol oynayan psikolojik ve duygusal faktörleri göz ardı etme eğilimi taşır. Satış yapmanın bu daha az elle tutulur yanlarını gözlemlemekte başarısız olursa, bir satış danışmanı, nedenini anlamaksızın satış kaybedebilir.” diyerek başlamıştım.
BMW i5 M60 xDrive‘ın becerilerinden bir tanesi. #bmw #i5
Otomobil.

Bu blogu takip etmek ve yeni gönderilerle ilgili bildirimleri e-postayla almak için e-posta adresinizi girin.