İçeriğe geç

ORTA DİREĞİN SOSYETİK GÜZELİ: MAZDA 3

DSC_5742***

Güncel not: Bu testin ardından Mazda3’le İstanbul Park’ta yaptığım sürüşün video ve notlarına buradan ulaşabilirsiniz. Aşağıda ise ilk yaptığım testin notları mevcut. Keyifli okumalar.

***

Mazda 3’e bakıyorum.

Sonra C segmentindeki diğer otomobilleri şöyle bir düşünüyorum.

Ortam askerlik şubesi, 3 ise Reon Kadena kadar güzel bir Asyalı…

Hadi Golf edebiyle bakıyor da, Focus resmen ölümüne kesiyor çekik gözlü güzeli.

***

Güzel bir otomobil.

Güzelliğiyle kendisinden çok daha pahalı modellere dahi ‘üç’ kardeş gösterebilecek kadar güzel.

Kırmızı olsun, mümkünse hatchback olsun, el alemin canı yansın, CLA’lar ortadan çatlasın…

***

Test aracım ise sedan bir Mazda 3.

Sedan diyoruz ama işin doğrusu fastback.

Yani hatchback ile sedan kırması…

Dilimiz alışmadığından sedan deyip geçiyoruz, yapacak bir şey yok.

***DSC_5713

Otomobilin dış tasarımla ilgili en küçük bir problemi olduğunu düşünmüyorum.

Test aracım gibi Power donanımlı, yani gırtlağına kadar dolu modellerde gelen 18’lik jantlar bahse değer diye düşünüyorum. Çok kollu jant deyip geçmeyin, hatlarını dikkatlice süzün. Neden bahsettiğimi anlayacaksınız. Nefis!

Dış tasarım Reon Kadena deyip bu bahsi kapatalım.

***DSC_5710

Mazda 3’e dışarıdan bakınca beklentileriniz istemsiz olarak öyle bir yükseliyor ki, içeri geçince biraz duraksıyorsunuz.

Bu durumu Mazda 6‘da da aynen yaşamıştım…

Dışarıdaki ışıltı, kabine tam anlamıyla yansımıyor.

Direksiyon, multimedya sisteminin tuşları ve klima kumandaları gibi çok kullanılan kontrollerin kalitesi harika.

Ne var ki, kabini oluşturan parçaların genel kalite düzeyi arasında zaman zaman gelir adaletsizliği fark ediyorsunuz. Örneğin cam kumandasıyla, multimedya kumandasını masamın üzerine koysam, bu iki parçanın aynı otomobilden çıkabileceğini düşünmem. Biri Hande Yener, diğer Lana Del Rey…

Ayrıca görünen yerlerdeki plastik kalitesi gayet yeterli olsa da, gözden ırak bazı noktalarda ucuz plastiklere rastlamak mümkün.

Kabinle ilgili bir başka notum, multimedya sistemi ile Bose ses sisteminin sınıf standartlarını aşmış olması. Şahane!DSC_5704İç mekanı bütün olarak incelediğimde ise, malzeme ve işçilik kalitesiyle, genel standartlarıyla ve kullanışlılığıyla gayet yeterli bir kabin bulduğumu söyleyebilirim.

Fakat dışarıdaki ışıltıdan, dışarıdaki zarafetten biraz da içeri istiyoruz.

***

Gelelim hacim meselesine. Arka tarafta diz mesafesiyle ilgili bir problem yaşamadım fakat boyu 185’i aşanların saçları tavanı hafifçe fırçalamaya başlayacaktır diye tahmin ediyorum.

Bagaja ise bütün halde üç, parçalarsanız dört ceset sığacaktır.

***DSC_5744

Tekerlekler dönmeye başladıktan sonraki ilk birkaç kilometre müthiş aydınlatıcıdır. Bu kısımdaki notlarımı olduğu gibi paylaşayım;

Konfor-Dinamizm skalasının dinamizm tarafına kayan şasi ve süspansiyon ayarları 90’lı yıllara has bir dürüstlüğe, basitliğe ve keyfe sahip 

Vites geçişleri mekanik bir hissiyatla birlikte, tereyağından kıl çeker gibi gerçekleşiyor

Kabinde bir miktar yol gürültüsü var

***

Şimdi, sürüşle ilgili detayları irdeleyelim.

Otomobilin yol tutuş karakteri bana birçok açıdan Focus’u hatırlattı: Tahmin edilebilir, ayarlanabilir ve keyifli…

Bu haliyle Focus’a kafa tutabilecek kadar sportif yürüyen 3, konfordan da mecburen ödün vermek zorunda kalıyor fakat bunun karşılığını virajlarda fazlasıyla veriyor.

Direksiyon hissiyatı çok kuvvetli değil fakat sertlik ve tutarlılık anlamında sorunsuz olan direksiyondan daha fazlasını istediğiniz olmuyor

1.5 litrelik atmosferik motor 90’lara has bir yoğunluk ve lezzetle birlikte otomobili aynen bu şekilde yürütüyor. Torku turbolardan daha zayıf olan fakat sırtımda, ağızda eriyen bitter çikolata kıvamında bir lezzet bırakan atmosferik motorlara bayılıyorum.

Videoyu izlerken gözünüz 43.3 litreye vuran anlık tüketim göstergesine takıldıysa ve korktuysanız hemen içinizi rahatlatayım. İstanbul trafiğinde ekonomik olmaya çok dikkat etmeden, fakat çok da gazlamadan 7-8 litrelik şehir içi tüketim verilerini yakalayabilirsiniz.

***DSC_5765

Dış tasarımıyla ve dinamik sürüşüyle Alman rakiplerinin yanında eciş bücüş oturmayı bırakın, bacak bacak üstüne atan ve bakışlarını bir an olsun yere indirmeyen bir Japon güzeli Mazda 3…

Ayrıca rakiplerine kıyasla fiyat/donanım konusunda bir nebze avantajlı durumda.

Dış tasarımındaki ışıltıdan kabini biraz nasiplenirse, yol gürültüsü azaltılırsa ve yol tutuş karakteri çok değil, azıcık yumuşatılırsa 10 üzerinden 8 değil, 10 üzerinden 9 alacaktır.

Hepinize hayırlı zoom-zoom’lar.

Otomobilin fiyatlarına buradan, yaptığım diğer testlere şuradan, daha fazla fotoğrafa ise aşağıdaki galerinden ulaşabilirsiniz;

38 replies »

    • Round 1: Tasarım. Kazanan Mazda
      Round 2: Rafinelik. Kazanan VW
      Round 3: Dinamizm. Kazanan Mazda
      Round 4: Konfor. Kazanan VW.

      Kendi kriterlerinizi yukarıdan bir araya getirin, cevabı kendiniz bulun derim 🙂

      • Çok büyük bir hata yaptım,YENİ,1.4 VW aldım,arabada şu anda 880 KM ve pek çok arıza var,son marifet’i de DSG arızası,Bu yüzünden VW tarafından geri çağrıldı.Aman araba alırken lütfen iyi araştırın,benim yaptığım hatayı yapmayın.Teşekürler.

  1. Bir solukta keyifle okudum hocam.

    Ancak, Mazda ve Honda dizel konusunda neden bu kadar ısrarcı? Ben yılda 20-25 Bin km yapıyorum, otomatikman 3 ve Civic ilgi alanım dışında kalıyor.

    • Mazda’nın 2.2 litrelik düzgün bir dizeli var fakat malum, ÖTV’den dolayı başı derde girer. Hacim saçmalığıyla vergi ödeyen nadir memleketlerden biri olduğumuz için de bu duruma düşüyoruz.

      • Vergi saçmalığını bir tek otorite görmüyor sanırım, aynen katılıyorum. Bu iki firma da gamlarına şöyle eli yüzü düzgün bir 1,6 / 1,5 dizel opsiyon ekleseler hem piyasa kızışır, hem gözümüz gönlümüz açılır 🙂

    • Size güzel bir haber vereyim. Mazda2 ile birlikte 2015 ortalarında gelecek Skyactiv-D 1.5 Litre Mazda3’te de kullanılacak. Otomatik şanzıman seçeneğiyle.

  2. İsmail bey aracın sürüş dinamiklerini focus’a benzetmekle doğru bir tahmin yapmışsınız zaten aynı platformu kullanıyorlar.

  3. Test yazınızda bahsetmeyi unuttuğunuz bir şeyi eklemek isterim; araçta kullanılan header egzoz. İçeriye gelen sportif ses.

  4. güsel araba lakin sanruf yok yani var da tc’de yok. bekliyoz bakalım gelcek mi? fakat yeni mazda 2 de aklımı biraz çelmiş durumda. hem iç hem dış görüntü olarak abisini tokatlayacakmış gibi duruyor. üstelik 1.5 otomatik dizel… çiğ bile yenebilir sanki öyle güzel.

  5. Mazda 3 e onumuzdeki sene 1.5 dizel 122 hp ve 320nm tork ureten bir motor gelecek zaten.Ayni motor 105 hp 250 nm tork ile önce mazda 2 de kullanilacak.Bilginize..

  6. Dizel haberlerine çok sevindim, her ne kadar İsmail Bey’in süprizini bozmuş olsalar da 😀

    Aslında Renault’un dizeli olsa daha iyi olabilirdi malum, oturmuş bir motor ve dayanıklılığından süphe yok. Ancak bir yerden başlamaları bizim gibi yakıt fiyatlarının semada gezdiği ülkeler açısından çok iyi. 6,5 ay ABD’de Mercury Villager kullandım, 3500 motor benzinliydi, 6,5 ayda 18bin mil yol yaptım, aylık benzin masrafım 50 doları geçmiyordu. Benzinin ucuzlamasından medet ummayı bıraktığımız için düşük motor hacimlerinden medet umar hale geldik ne yazık ki.

  7. Videoyu izlerken gözünüz 43.3 litreye vuran anlık tüketim göstergesine takıldıysa ve korktuysanız hemen içinizi rahatlatayım. cümlesindeki video

      • 🙂 teşekkürler. Yalnız 43,3 lt ye vuran anlık tüketim kadar head up display ve gösterge paneli de dikkat çekici videoda. what’s going on da iyi gitmiş bose ile. İsmail Bey, siz olsanız renk olarak ‘reflex mavisi mika’ yı mı seçerdiniz yoksa lansman rengi kırmızıyı mı?

    • Yol tutuş limitinin %80’lik ilk bölümünde Focus ile neredeyse aynı fakat son %20’lik bölümde Focus kadar şeffaf ve organik kalamıyor çünkü Focus’tan bir fırt daha konforlu.

  8. Ben Golf ile Leon arasında kararsız kalanlardanım. Teknik altyapı hemen hemen aynı, Leon daha donanımlı, Golf daha konforlu gibi. Aradaki uçurum fiyat farkını anlamış değilim. Leon led paketi ile tip olarak benim daha çok hoşuma gidiyor ve donanımın daha zengin olmasıbenim için önemli. Siz ne dersiniz. Herşeye rağmen yine golf mü?

    • Golf’teki olgunluk ve rafinelik hissiyatı bir nebze daha yüksek. Leon’sa gazlamaya teşvik eden türden bir enerjiye sahip. Sportif sürüş çok mühim değilse bence Golf alın

  9. Hangi arabayı kullanırsam kullanayım aklımda hep Mazda 3 var. Şimdi megane var altımda, bir depo 900 km. nin altına inmiyor ama yine 3’ü düşünüyorum. Sanırım kaşınıyorum. Çok güzel bir inceleme üstad, teşekkürler.

  10. Merhaba
    Mazda 3 sedan power sense modelini almayi dusunuyoruz. Ancak yukaridaki yorumlardan anladigim kadariyla yakit tuketimi konusunu iyi degerlendirmek gerekiyor. Yakit tuketimi fabrika verilerinin cok ustunde mi? 1.5 dizel motora gore yakit ayni mesafede ne kadar farklilik gosterir merak ediyorum. Bir de mazda 3 sedan icin dizel motor seceneginin de geleceginden bahsetmissiniz. Ne zaman Turkiyeye gelecegi ile ilgili kesin bir tarih var mi? Acaba bekleyip dizel secenegini mi degerlendirmek uygun olur. Bir de saglamlik ve guvenlik donanimlari konusunda yorum yapabilirseniz cok sevinirim.

  11. Merhaba Ismail bey, şu ana kadar Mazda 3 hakkında okuduğum en güzel yazı. Açıkçası Türkiye ye gelen neredeyse ilk kırmızı Otomatik Sedan power sense paket aracı kullandığım dan ne demek istediğinizi çok iyi anlıyorum. Aracı kullanmak cidden çok zevkli. Heryerde inanılmaz dikkat cekiyor 150-200 bin TL lik araç sahipleri bile bakiyor. Aracın dış ve iç dizayninda, hakimler ve inanılmaz dolu teknolojik özelliklerde (sense paket) diyecek hiç birşey yok. Sakın sürüş ve uzun yol yakıtı iyi. Motor performansı ise zevkli olmakla birlikte haddinde. Max hızlar 185 civarı. .. herkese tavsiye ederim…

  12. lütfen bana yardımcı olun honda cıvıc elegance eco otomatik şanzuman düşünüyorum özellikle yakıt açısından ama nette bazı yorumları okuyunca yok içeriye çok ses veriyor yok kalitesiz malzeme vb.. gibi hep aklım karışıyor şimdi mazda 3 baktım çok güzel araba ama yakıt herhalde biraz yüksek ve iç dizaynı biraz basit geldi bana tabii zevk meselesi ..özellikle otomatik şanzumanda kime sorsam honda diyor lütfen bana söylermisiniz honda mı mazda mı veya hangi araç benim için uygun olur eşim için alacağım aracı tabii bende kullanacağım ama acil cevaplarınızı bekliyorum teşekkürler…..

  13. İsmail bey anlatım icin teşekkürler. Gayet basarili Ben de niyetlenip mazda alamayanlardanim ama yeni 3 gerçekten iyi. Birde 2015 nisan gibi takeri modeli ni satisa sunucaklarmis bilgin varmi araba super gözüküyor ama içeriğini bilmiyorum belki senin bir araştırmanın vardir

  14. İlk TR Standartlarına Uygun Dizel Yeni Mazda CX-3 1.5 D 22 Mayısta AutoShow Fuarında Görücüye Çıkıyor,
    Yanında Da Hızlı ve Sportif Kardeşi MX-5 Var İstanbul.

  15. Merhaba direksiyon hissiyati biraz zayıf demissiniz ya.ne demek direksiyon hissiyati.tepkiler mi zayif demek acaba.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bu blogu takip etmek ve yeni gönderilerle ilgili bildirimleri e-postayla almak için e-posta adresinizi girin.