Küçük otomobil gezegenimizde, tıpkı alfabede olduğu gibi, tavan taşıyıcı sütunlar önden başlamak üzere A,B,C şeklinde ilerler. Tam da bu şekilde.
Ford, inovatif yanını ön plana çıkararak, güzel Fiesta‘sını birazcık elden geçirmiş ve B sütununu yok eden bir kapı sistemi tasarlamış.
Sonra da B sütunu olmayan bu şeyin adını B-Max koymuş. Olmayan sevgiliye şiir yazmak gibi.
Her neyse, B-Max’in kapıları açılınca şöyle bir manzara ortaya çıkıyor;
Bu sistemi ilk kez geçen yıl İstanbul Autoshow’da incelemiştim ve aklıma ilk olarak “Peki gövde burulması ne olacak?” sorusu gelmişti.
Cevabı bir yıl sonra öğreniyorum: Gövde, sınıf standartları dahilinde düşününce, burulmuyor.
Süspansiyonlar Fiesta’ya kıyasla daha yumuşak ayarlandığı için sürüşün ilk dakikalarında hissedeceğiniz esnekliği gövde burulması ise karıştırmayın. Bunu not etme ihtiyacı hissediyorum çünkü bu yanılgıya ben de kapıldım. Oysa ekstra yükselikten ve yumuşatılan süspansiyonlardan kaynaklı olarak biraz daha fazla esneme ortaya çıkıyor. Hepsi bu.
Gövde burulması bahsinin ötesinde, otomobilin yandan darbe alacağı istenmeyen durumlar için iki kapının birleşim noktasında yüksek mukavemetli çelik kullanılıyor.
Kısaca, ilk kez gördüğümüz bu gövde tipi dinamizm ve güvenlik anlamında herhangi bir Ford modelinden geride kalmıyor ki alkışlar tam olarak burada başlıyor.
İşini yapan, yumuşak karakterli ve sakin bir direksiyon. Esnek gövde. Fiesta kadar değilse de yeterince keyifli tutunma karakteri. Bir diğer not olarak B-Max’in Meriva ve Note ikilisinden daha keyifli olduğunu eklemeliyim ki Ford bu bakımdan sürüş keyfi geleneğini bozmuyor.
Test aracımın 1.5’lik dizel motorunu uzun uzun anlatmama gerek olduğunu sanmıyorum. Birazcık gürültülü ve titreşimli ama şehir içindeki 5-6 litrelik tüketimiyle eksik yanlarını unutturuyor.
Focus ve C-Max’in iç mekanları arasındaki bağıntı, Fiesta ve B-Max’in iç mekanlarında da geçerli. B-Max’in kabini Fiesta ile hemen hemen aynı: Yer yer can sıkıcı ucuz plastikler, konsoldaki tuş kalabalığı, düzgün sürüş pozisyonu ve Fiesta‘da çok daha ferah olan ortamı notlarıma eklemişim.
Cam tavan seçeneğinin sadece benzinli modellerde sunulduğunu da bilmelisiniz.
Arka kısımda bolca hacim mevcut. Gerek diz, gerek baş mesafesi ile Fiesta’dan çok daha ileride olan B-Max, bir binek otomobilden ziyade Doblo stili bir hafif ticari gibi hissettiriyor. Doblo stili demişken, kayar kapıya entegre edilen kol dayamanın kolunuzla aynı hizaya gelmeyeceğini ifade edeyim. İlk makyajda düzeltilecek bir detay olsa da majör bir sorun değil.
Bagaja, cüssesine göre iki, üç ceset sığacağını düşünüyorum. Yazının altındaki albümde bagajın fotolarını bulabilirsiniz.
Kullanışlı, ekonomik ve zekice tasarlanmış bir otomobil. Alıştıktan sonra kullanışlılığını sahiden arıyorsunuz.
Geliştirilmesi ve düzeltilmesi gereken ufak detayların dışında, bütün olarak ikna edici bir paket. Özellikle Fiesta’ya sığmakta zorlanan çocuklu aileler için anlamlı bir tercih olcaktır B-Max.
On üzerinden sekkiz!
İsmail bey öncelikle merhabalar son araç testiniz b-max olduğu için bende buraya yaziyim dedim.. Mitsubishi asx’i inceleme gibi bir düşünceniz var mı acaba ? Sitede var ama makyajlanmadan önceki hali acaba 2013 model inceleme fırsatınız var mı ? Öyle bir düşünceniz varsa şimdiden bekliyor ve teşekkür ediyorum 🙂
Aslında var ama sanırım bayi hala almadı makyajlı test aracını, bu yüzden beklemedeyiz 🙂
Anladım hazırlarlar inşallah ve sizde alırsınız teste 🙂 takipte olacağım umarım test edersiniz 🙂 özellikle 1.6 benzinli olanı 🙂
Zaten dizeli Türkiye ye gelmiyor.